Milloin katsastukseen?

 

klikkaa kuva suuremmaksi

Katsastusaikaväli

Milloin autoni täytyy katsastaa?

Määräaikaiskatsastus suoritetaan nimensä mukaisesti määräajoin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autot sekä tieliikennemönkijät on määräaikaiskatsastettava vuosittain. Uusilla ajoneuvoilla ensimmäinen katsastus täytyy suorittaa kolmantena vuonna käyttöönotosta. Viimeisen katsastuspäivän määrää uudemmissa ajokeissa käyttöönottopäivämäärä, jolloin käyttöönottopäivämäärää vastaava päivä on aina viimeinen katsastuspäivä. Katsastusaikaväli on neljä kuukautta (4 kk), mikä tarkoittaa, että katsastuksen voi tehdä enintään neljä kuukautta ennen viimeistä katsastuspäivää.

Katsastuslaki muuttuu 20.5.2018, lue lisää Trafin sivulta.

Raskailla ajoneuvoilla sekä niiden perävaunuilla katsastusaikaväli on kuusi kuukautta (6 kk). Jarrullisilla kevyt perävaunuilla (O2- luokka) katsastus tulee suorittaa joka toinen vuosi. Museoajoneuvot on katsastettava joka toinen (vm. 60 ja nuoremmat) ja joka neljäs vuosi (vm. 60 vanhemmat) kesäkuun loppuun mennessä.

Katsastusaikavälin voit tarkistaa helposti rekisteriotteen teknisestä osasta, katsastustodistuksesta tai Trafin Oma asioinnissa.

Huom. Vanhemmilla ajoneuvoilla, joille ei ole ilmoitettu käyttöönottopäivämäärää (näkyy otteella esim. 00.00.1987), määräaikaiskatsastus määräytyy edelleen rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaan. Katsastusaikaväli on neljä kuukautta. Tarkista aikaväli taulukosta.

 

Milloin muutoskatsastukseen?

Ajoneuvon ja sen rekisteriin merkittyjen teknisten tietojen on vastattava toisiaan. Mikäli siis ajoneuvoon tehdään muutoksia, jotka poikkeavat otteelle merkityistä tiedoista, on ne muutoskatsastettava. Muutoskatsastuksessa muutokset hyväksytään ja tarvittavat tiedot lisätään/korjataan ajoneuvon teknisiin tietoihin. Yleisin muutoskatsastusta vaativa toimenpide lienee rengaskoon muutos.

Vastaamme mieluusti mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, ota rohkeasti yhteyttä lähimpään asemaamme! Lisää muutoskatsastuksista voit lukea myös Trafin sivulta.

 

Minulla on tuontiauto.”

Tuontiautot on rekisteröintikatsastettava, jotta rekisteröinti Suomeen on mahdollista. Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvon kunto, varusteet ja rakenne. Samalla katsotaan myös, että ajoneuvo vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Maahantullessa ajoneuvosta kuuluu tehdä käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle (kts. ohje Verohallinnon sivulta) sekä autoveroilmoitus.

Pääsääntö on, että ajoneuvo on rekisteröintikatsastettava hyväksytysti ja autovero maksettava ennen Suomeen rekisteröintiä. Halutessaan rekisteröintikatsastuksen voi aloittaa ennen veroilmoituksen jättöä.

Vastaamme mieluusti mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, ota rohkeasti yhteyttä lähimpään asemaamme! Lisää rekisteröintikatsastuksista voit lukea myös Trafin sivulta.